Call centar baziran u cloud-u

Idealan call centar za mala i srednja preduzeća

Ukoliko ste se našli u situaciji da vam je za vašu kompaniju potreban call centar, veoma je važno da napravite dobar izbor kako ne biste naišli na nedostatke i kako biste izbegli prekomerne troškove. Savremene tehnologije nude vam dve opcije: call centar baziran u cloud-u i fizički call centar u vašem poslovnom prostoru, a ono što je jedna od glavnih razlika jeste lokacija njihovih servera.

 

Šta je fizički call centar?

Fizički call centar obuhvata nabavku hardvera, softvera, komunikacionih servera, licence, kao i svega što je neophodno za njihovo održavanje. Dakle, prvo vam je potreban unapred spreman budžet i kancelarijski prostor u koji ćete smestiti ceo sistem. Instalacija i održavanje celokupnog sistema i alatki je u potpunosti na vama i zahteva da za to imate stručan IT tim.

Šta je call centar u cloud-u?

Call centar u cloud-u je sve popularnija alternativa fizičkog call centra, gde kompanije plaćaju mesečnu pretplatu da koriste softver koji im je dostupan putem interneta. Po principu cloud computing-a, sva infrastruktura, njeno održavanje i ažuriranje, i sigurnost sistema su u rukama cloud servis provajdera kome se plaća pretplata. Jedina stvar za koju se morate sami pobrinuti je stablina internet konekcija, sve ostalo ostavljate u rukama vašeg cloud servis provajdera.

Ključne razlike izmedju fizičkog call centar rešenja i cloud call centar rešenja:
1) Instalacija
Fizički: Proces instalacije je dosta vremenski zahtevan i može potrajati i do nekoliko nedelja jer zahteva kupovinu hardvera i kompatibilnog softvera, dobavljanje licence i zatim montiranje celog sistema.
 
Cloud: Instalacija je veoma jednostavna i ceo proces se moze završiti u roku od svega nekoliko sati. Proces uključuje instalaciju softvera i konfiguraciju nekolicine podešavnja na vašem kompjuteru.
2) Troškovi
Fizički: Zahteva unapred određen kapital za kupovinu svih komponenata potrebnih za izgradnju i instalaciju call centra. Mora se regularno ažurirati i održavati da bi funkcionisao, što iziskuje dodatne troškove u budućnosti.
 
Cloud: Princip rada call centara u cloud-u zasnovan je na mesečnoj pretplati. Jedini dodatni trošak sa kojim se možete sresti jeste u cilju poboljšanja internet konekcije iz razloga što je stabilna internet konekcija jedini uslov koji morate ispuniti kako bi vaš call centar besprekorno funkcionisao.
3) Fleksibilnost sistema

Fizički: Zahteva kupovinu dodatnog hardvera i fizički rad kako bi se proširio.

Cloud: Fleksibilan je, lako i brzo se može proširiti u dogovoru sa cloud provajedrom. Na primer, kompanije koje imaju sezonske oscilacije u broju klijenata (turističke agencije leti i zimi), kontaktiraće svog cloud provajdera i on će im u željenom periodu obezbediti dodatne agente, bez ikakvog ometanja rada svojih klijenata.

4) Aktuelna verzija softvera
Fizički: Zahteva prekid rada call centra da bi se uradila manuelna aktuelizacija softvera.
 
Cloud: Automatsku aktuelizaciju softvera obavlja provajder bez remećenja rada svojih klijenata.
5) Sigurnost
Fizički: Dok je sigurnost mreže manuelni proces, kompanije imaju veću fizičku kontrolu nad serverima.
 
Cloud: Koristi third-party mere zaštite, dok je čuvanje rezervnih kopija podataka automatsko.

 

Kako izabrati pravo call centar rešenje?
Idealan call centar za mala i srednja preduzeca
Izbor call centra treba se zasnivati na onome što će najbolje služiti vašoj kompaniji, obraćajući pažnju na budžet, buduće planove rasta i unutrašnje resurse. Call centar cloud mahom se izrodio kao alternativno rešenje koje bi služilo manjim i srednjim kompanijama sa manjim budžetima i prostornim kapacitetima kao i sa manjim brojem klijenata. Medjutim, on je takođe odlično rešenje i za velike kompanije, ali je za one sa manje ili bez iskustva u ovoj oblasti svakako pogodnije rešenje. Implementacija fizičkog call centar preporučuje se većim kompanijama sa jasno definisanim potrebama u budućem vremenu zbog teže optimizacije i prilagođavanja na novonastale potrebe poslovanja.